Afscheid van burgemeester

Gerard Rabelink neemt in een bijzondere periode afscheid als burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland.
Hij gaat met pensioen.

We spreken elkaar voor een video-opname van het afscheidsinterview.
In dit geval op afstand door de huidige coronacrisis, in de trouwzaal van het Stadhuismuseum in Zierikzee.
Voor de datum van zijn afscheid, 8 mei 2020, was in eerste instantie een ander programma samengesteld. Als de omstandigheden het toelaten, komt er later gelegenheid om de dan inmiddels vertrokken burgemeester op gepaste wijze uit te zwaaien. Gerard Rabelink noemt dit zelf geen afscheid, maar het zal het feest van de ontmoeting zijn.


Beste Gerard,

Als we in gesprek zijn over jouw afscheid als burgemeester, voelt de anderhalve meter afstand onnatuurlijk. Jouw open en sympathieke persoonlijkheid, gecombineerd met onze Brabantse oorsprong, zorgen voor een natuurlijke match.
Dat was ook het geval in onze professionele werkrelatie, in de afgelopen jaren in dienst van de gemeentelijke overheid.  Maar ook bij de intense wijze waarop we in de persoonlijke sfeer lief en leed hebben gedeeld. Jij was een burgervader, met de nadruk op vader.
Toegankelijk, empathisch, arm om de schouder, hart onder de riem. Niet bang om jouw emoties te delen.

Ons beider levensloop vloeide in 2009 samen, in hetzelfde vaarwater op Schouwen-Duiveland. Terwijl we in de vorige eeuw 10 kilometer van elkaar hebben gewoond, in West-Brabant. Alleen Stampersgat lag er nog tussen met de grote suikerfabriek die uiteraard wel aan Dinteloord is toebedeeld.
Jouw domein was “Gastel”, de gangbare naam in de volksmond voor het dorp Oud Gastel.  Waar ik op de brommer naar toe reed voor de Gastelse kermis. En voor het uitgaansleven, in Place de Meir. Als we binnen mochten van die boomlange portier, daarbij pertinent wijzend naar het bordje “nette kleding”. Deze café-zaal werd als publiekstrekker op de kaart gezet door de legendarische Willem van de Kasteele. Nederlandstalige muziek voerde de boventoon en de populaire plaatselijke formatie, De Four Tak, hielden hier hun fanbals.

Al vroeg ontwikkelde jouw sterke clubliefde voor voetbalclub NAC, de parel van het zuiden. Vele jaren was je erbij met de wedstrijden in de thuishaven aan de Beatrixstraat en later in het nieuwe stadion in Breda Noord. NAC is trots op het stukje NOAD dat schuilgaat in de eerste letter van de clubnaam: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. Het fenomeen clubliefde vertaalt zich in één treffende zin: ‘Het is het gevoel dat je ergens thuishoort’. Jij bent een fan die dat gevoel met trots mag delen. Maar een bezoek aan het stadion ligt even niet voor de hand. We hebben de afspraak staan dat we later samen, schouder-aan-schouder, een avondje NAC gaan doen.
Het is geen toeval dat juist de twee genoemde elementen, in relatie met NAC, jou tekenen. Je hebt de NOAD-mentaliteit en clubliefde. Dat laatste concreet vertaald naar het gevoel met Schouwen-Duiveland. Jij draagt uit, met hart en ziel, dat je hier thuishoort. Jouw band met Schouwen-Duiveland is onlosmakelijk geworden.

Bij jouw afscheid geen polonaise, het past niet in de wereld van vandaag. De onvoorspelbare route tussen de tafels en de stoelen is voor onbepaalde tijd afgesloten. Jij had jouw rondje al eerder gemaakt, in het begin van dit kalenderjaar bij Goud voor Oud. Dat was bij het optreden van onze volksheld Frans Bauer. Jouw bourgondisch bloed kroop waar het niet gaan kan en de ontmoeting met Frans was dan ook spontaan en vertrouwd. Een voorbeeld voor jou omdat hij altijd en overal zichzelf blijft. Het credo dat jij van huis uit mee kreeg.

Gerard, als bestuurder moet je van alle markten thuis zijn en sta je 24 uur per dag aan. Jij hebt vele kwaliteiten verenigd in jouw persoon.
Complimenten…je deed het met verve. Dat is knap in deze wereld waarin we ons meer dan ooit zijn gaan realiseren dat niets in het leven vanzelfsprekend is.

Burgemeester… beste Gerard … dank voor jouw inzet, betrokkenheid en vriendschap. Houdoe en bedankt!

Ge zijt een goed mens..!

Joop van der Laan

30-04-2020

4 gedachten over “Afscheid van burgemeester

  1. Prachtig geschreven Joop en nooit geweten. En hoe je over Gastel, NAC en de Four Tak schrijft. Heel herkenbaar maar wel 50 jaar geleden. Net zo lang bijna als onze samenwerking bij de gemeente Zwaluwe. Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *