Bingo…!

19581784

Een artikel in een Brabantse krant trekt mijn aandacht. Een man is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor een gewapende overval. Tijdens een bingoavond, op café Den Bingo in Tilburg. Er ontstond een gevecht tussen de overvaller en de bezoekers van de bingo. De man werd eigenhandig door de bingospelers aangepakt ondanks het zwaaien met een wapen.

©joopvanderlaan

De uitbaters van Den Bingo zijn Jan en Gusta van Mechelen. Boze tongen beweren dat de voetbalclub TAC/BWB groot is geworden door Jan. De kroegbaas die bingo-avonden hield en het (zwarte) geld heeft doorgesluisd naar de club. Zo zou het zijn gekomen dat een van de kleinste clubs in Tilburg op een redelijk hoog niveau speelt. Later zal de club opgaan in een mallemolen van andere fusies.
Het veld van TAC/BWB, een fusieclub ontstaan door de Tilburgse Amateur Club en de Broekhoven Wijk Boys, ligt in de niet te missen volkswijk Broekhoven. Niet bepaald een gedeelte van Tilburg dat zich onderscheidt in luxe. Dat is ook te zien bij het oprijden van het terrein. Vanmiddag speelt HVV uit Hulst hier de wedstrijd tegen TAC.

Adje
Gedateerde Brabantse schonen in veel te korte rokken bevolken de houten barak die doorgaat voor clubkantine. Het staat stijf van de sigarettenrook, de bruine gloed op de ramen en wanden van het lokaal is een kleurig bewijs dat hier doorgaans stevig wordt gelurkt aan zware tabakswaren. Bier, sigaretten en de kaarten op tafel. Een wekelijks feestje dat opgeleukt wordt met een lekker potje voetbal, straks om half 3. En hou je maar vast, hier is men gewend om stevig aan te pakken.
Achter me hoor ik: Kom op TAC, goolen maken. Het zwakbegaafd clubicoon, Adje, meldt zich nadrukkelijk met deze kreet en een blauw-gele sjaal, dito mutsje op het hoofd en een mascottekonijn voorzien van gebreide clubkleuren. Hij is er klaar voor, elke week, uit en thuis. Ge zijt un echte supporter, hee jongu, knipoogt John de Bever, speler van TAC, voordat hij mij een radio-interview toestaat.

Stoer laat John weten dat hij eigenhandig de trainer deze week de laan heeft uitgestuurd. Want John de Bever bepaalt wat er hier gebeurt en die halve Belgen kunnen de borst vanmiddag nat maken. Reken er maar op, dat het na afloop weer feest is in de kantine. Hij gaat weer optreden op het biljart. Dat gaat Gusta weer een rondje kosten. Een rondje houdt in dat zij een vat bier ter beschikking stelt en de tap gratis open staat tot het vat leeg is. De Bever vervolgt zijn relaas: Dit seizoen schup ik er 25 in, let maar op. Ik snap niet dat Feyenoord nog niet is geweest, ik kan die ploeg zeker een handje helpen met mijn kwaliteiten. Hoezo bluf?

Bijzonder verhaal
Hij mag met recht een man met een verhaal genoemd worden. John werd niet ontdekt door Piet de Visser of Aad de Mos. Nee, John de Bever werd ontdekt door Pierre Kartner. Waarschijnlijk is John de enige voetballer die door Vader Abraham ontdekt is. We moeten wel even opmerken dat Kartner de jonge De Bever niet waardeerde om zijn voetbalkunsten, maar om zijn gouden stemmetje.
Tegenwoordig zingt John weer mooie liedjes over de knapste, de mooiste en zo spontaan. Ook de hit, ik heb maling aan wat mensen zeggen, scoort goed in Brabant en omstreken. John de Bever speelde tijdens zijn voetballoopbaan vooral in België. Hij speelde ook een periode bij Dordrecht in het betaald voetbal. John werd in 1997 wereldzaalvoetballer van het jaar. Hij profileerde zich in een uitzending van VI bij Derksen en Gijp als de enige openlijk homoseksuele voetballer.

De mannen van HVV arriveren. Met trainer Paul Telussa zijn ze gepromoveerd naar de tweede klasse van het zondagvoetbal en de start van de competitie is veelbelovend. De spelers kennen de verhalen die de ronde doen over de thuisploeg.
Een supporter van TAC vertelt het nog eens in geuren en kleuren: Een felle wedstrijd hier tegen EBOH liep volledig uit de klauwen. Na een felle maar faire sliding van een Dordtenaar gaf deze speler de gedupeerde een hand om hem omhoog te helpen en ontstond er een handgemeen. Het gehele tweede team dat voor zwaar geld zat te kaarten in de kantine stormde naar buiten. De Dordtenaren liepen als een haas het veld af, binnen enkelen minuten waren er een stuk of 7 politiebusjes. Een aantal spelers hadden zich in de spelersbus opgesloten en een paar moesten zelfs door de politie uit het naburig bos gehaald worden. De dader durfde alleen met zijn dochtertje op zijn arm uit de kleedkamer te komen…

Remise
De aanvoerder/trainer van TAC/BWB deze middag, John de Bever, speelt met een ingepakte knie en kan zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. John wordt aan banden gelegd. Toch lopen de Tilburgers uit naar een 3-0 voorsprong en lijkt er voor HVV niets te halen. In de slotfase knokken de Hulstenaren zich terug naar 3-3. HVV heeft vanmiddag een krachttoer verricht in het hol van de Broekhovense leeuw.

Bij het vertrek vanaf het sportpark blijft het in mijn oren dreunen: Kom op TAC, goolen maken. Is het verbeelding of klinkt het echt in de verte door de verlaten straten van Broekhoven?
John de Bever gaat richting biljartpodium. Langzaam maar zeker bloeit TAC/BWB weer op aan het eind van deze zondagmiddag in september.

Voorzitter Jan van Mechelen wordt later geportretteerd in het programma Barend en Van Dorp als de Tilburgse bingo-koning. Als de Gil y Gil van Tilburg met een vette knipoog naar de excentrieke president van het Spaanse Atletico Madrid. Gevolgd door de camera van RTL, maar wel ondertiteld. Ook de als materiaalman opgevoerde Adje kwam in beeld. Met sjaal, mutsje en het konijn.

HVV kwam dat jaar een punt tekort om kampioen van de tweede klasse te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *