Een bijzondere groep

Ze zijn er ineens weer, de voetbaldeskundigen van de koude grond. In alle hectiek rondom Oranje met het vertrek van bondscoach Ronald Koeman willen ze allemaal iets zeggen over zijn opvolger. Het doet vermoeden dat het landsbelang in het geding is.
Zelfs pensionado Louis van Gaal wordt weer op het schild gehesen. Iedereen grabbelt mee in de ton waar alle mogelijke coaches figuurlijk in gekieperd worden. De ene heeft een krasje, de ander te licht bevonden en teruggegooid. We weten het allemaal zό goed want we leven opnieuw op moed, tussen alle coronatesten door.

Het lijkt mijn eigen ervaring te doen verbleken. Met een bondscoach die veel indruk heeft gemaakt in de schaduw van het grote Oranje. Ik mocht verslag doen van een interland met ID-voetballers, in de provincie op het veld van een amateurclub.

Het andere Oranje
Daar treedt het andere Oranje aan in een bijzondere interland tegen Duitsland als voorbereiding op het wereldkampioenschap. Het Wilhelmus komt niet uit duizend kelen want er is slechts een handjevol toeschouwers aanwezig. Waaronder onze nationale knuffeltante Erica Terpstra.
Het nationaal ID-elftal staat aan de aftrap. Dat is een afkorting voor Intellectual Disability. Het zijn geen spel met een handicap in de bewegingsmogelijkheden. Het gaat hier om jongens met een IQ van 75 of lager, tieners die afkomstig zijn van speciale scholen en in de maatschappij dreigen te verdrinken.
Het Nederlands ID-team is voor hen de perfecte reddingsboei. Deze jongens doen op het veld wat ze in de maatschappij niet kunnen: uitblinken. Maar voetbaltalent hebben ze. Er lopen hiervan zeker ook spelers rond in het betaald voetbal. Die jammer genoeg hier liever niet mee geïdentificeerd willen worden en dus niet in dit nationaal team spelen.

De bondscoach is trots op zijn voetballers, stipt hun kwaliteiten aan en staat mij toe om mee te kijken in de voorbereiding op de wedstrijd. De coach haalt alles uit de kast om het voetbal voor deze gasten uit het verdomhoekje te halen.

Op karwei
Het bijwonen van de wedstrijdbespreking is een openbaring. De complete selectie zit op elkaar gepakt in een te krappe bestuurskamer en luistert aandachtig naar de coach. Die heeft geen whiteboard nodig met ingewikkelde looplijnen. Hij zet een gereedschapskist op tafel. En benoemt zich die middag tot timmerman die op karwei gaat, maar die kan het niet in zijn eentje. Er wordt instemmend geknikt en de nieuwsgierigheid is gewekt.

…”een timmerman kan niet met alle gereedschap tegelijk werken

De coach legt een geweldig gevoel in zijn woorden en schetst het voetbalkarwei dat vanmiddag geklaard moet worden. “Een timmerman kan niet met alle gereedschap tegelijk werken. De hamer, de boor, de zaag heeft hij niet allemaal gelijktijdig nodig, hij moet kiezen.
Het gezelschap lijkt het spannend te vinden, een enkeling kan een geeuw niet onderdrukken. Ik betrap de keeper met de duim in zijn mond. De wedstrijdbespreking is simpel en visueel ingericht. Aan het slot hebben ze donders goed begrepen dat ze niet met 16 man tegelijk in het veld zullen staan en dat er spelers op de reservebank plaats moeten nemen.

De wedstrijd
Na 20 minuten doemt een karakteristieke rechtsback voor mij op, in een Duits shirt. Met met een enorme sliding tracht hij zijn Oranje-tegenstander te torpederen. Ik moet alert blijven langs de rand van het veld, zodat ik op tijd weg kan springen. Schwalbes met een dikke voldoende voor originaliteit sieren de wedstrijd. De mannen gaan er vol tegen aan, zonder aanzien des persoons.

Voor een enkele aanvaller is rechtdoor de enige weg naar het doel. “Ik zie maar één ding: die goal van de tegenstander”, bevestigt onze Oranje-spits later. Hij loopt zich het schompes, rent achter werkelijk iedere bal. Tactische verhalen zijn niet aan hem besteed. Zijn noeste arbeid moet hij bekopen met stevige kramp in beide kuiten. De coach kan ander materiaal inzetten, want de bodem van de gereedschapskist is nog niet in zicht.

Een andere troef mag zich melden. Deze verse middenvelder is niet zeker van zijn deelname aan het WK want hij moet nog iets bewijzen. Zijn makke is namelijk dat hij het veld uit loopt als de zon zich wat langer dan een half uur laat zien. Hij krijgt zijn laatste kans onder een …. stralende en zonnige hemel. Deze keer blijft hij op het veld staan.
De vraag na afloop is natuurlijk hoe het voor hem uitpakt. Voordat ik hem de microfoon live voor ga houden, informeer ik bij de bondscoach. Die gunt mij de eer het nieuws aan de speler te vertellen, dat hij mee mag naar het WK. Hij vliegt mij dankbaar om de nek. Spontane vreugde midden in het radio-interview, live.

Wie het weet…
Een ander tafereel is zeker zo aandoenlijk, voor de Tv-camera. De spits heeft zijn wenkbrauwen voorzien van drie volle lagen vaseline. Zijn toegesnelde moeder haast zich te zeggen dat hij op deze manier niet voor de camera kan verschijnen. De moederlijke bezorgdheid wuift hij gedecideerd weg. Mama moet dan ook even wegwezen, want hij komt op TV en niemand houdt hem tegen. Het commentaar van de spits op deze wedstrijd klinkt logisch voor de microfoon. Het is zeker niet zo obligaat als te doen gebruikelijk in de mixed zone van de “normale” voetbalwereld.

Het Nederlands elftal voor ID-voetballers pakte inmiddels al vier Europese titels en werd twee keer vicewereldkampioen.
Dat zullen de 17 miljoen experts rond het grote Oranje niet allemaal weten. De ambassadeurs van het ID-voetbal hebben geprobeerd een plekje op de politieke agenda te krijgen. Omdat deze doelgroep de kans verdient zich aan te passen in de maatschappij. De buitenwereld moet alleen weten dat het andere Oranje ook bestaat.

Maar het is de laatste jaren erg stil geworden rond dit andere Oranje. Geen mediaspektakel rond een bondscoach. Ik herinner mij die bijzondere interland nog als de dag van gisteren. Het was een unieke ervaring.
Dat zegt genoeg omdat ik intussen ontelbare voetbalwedstrijden als verslaggever heb gezien. Waar zijn ze gebleven?  
Wie het weet mag het zeggen…

1 gedachte op “Een bijzondere groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *