Het klasje van Guus

Guus
foto VI Images

Guus Hiddink nam dit jaar opnieuw zijn plaats in voor de klas in de Hollandse school. Voor de tweede keer in de geschiedenis, na wat buitenlandse avonturen. Hij heeft zijn talenkennis opgefrist onder andere in Korea, Australië en ook Rusland. Hij was daar de populaire meester. Met een schat aan ervaring en geld staat hij voor zijn nieuwe klasje van Oranje.
Guus doceerde over zijn onderwijsmethode. Attractief, initiatiefrijk spel is niet genoeg. De wil om te overleven is ook nodig. Die combinatie was goed te zien op het afgelopen WK, zei hij, enkele maanden geleden. 

©joopvanderlaan

Zeeland
Mijn ontmoeting met Hiddink dateert van 1996, in Vlissingen, als roerganger van Oranje in de aanloop naar het EK in Engeland. De masterclass komt een paar dagen naar Zeeland als laatste stap in de voorbereiding voor de excursie over zee. Voor een wedstrijdje tussen Oranje en het Zeeuws elftal. Ik mag een bijdrage leveren aan het radioverslag, die avond.

Bij de kleedkamer is Guus het middelpunt van een rondootje. En dus wordt hij gedold. Frank de Boer staat verder op in doel en blijkt ook nog eens een aardige keeper te zijn. Reservedoelman Ed de Goey heeft geen zin in een praatje. Maar ja, niemand zit niet te wachten op het buitenbeentje van de klas. Meester Guus is wel aanspreekbaar. Oranje wordt in die dagen nog niet achtervolgd door hordes journalisten. Er stonden nog geen hekken rond het schoolplein. Toen was geluk heel gewoon.
Een praatje met Feyenoorder Gaston Taument over zijn kansen op een vaste plek in de Oranje-klas. Youri Mulder dartelt met vrolijke blik naar de spelersbus. Alsof het een schoolreisje betreft.Het oogt allemaal ontspannen. Opvallend detail: Patrick Kluivert zit op de drempel van de kleedkamer en ziet het somber in. Speelt er dan meer dan wij denken? Ja dus.

De kabel
Het EK96 verloopt daarna teleurstellend voor Oranje en daarvan zijn interne spanningen de oorzaak.
De oudjes versus de Surinaamse kabel. Oftewel de routiniers Danny Blind en Ronald de Boer tegenover jonge opkomende sterren als Clarence Seedorf, Patrick Kluivert en Edgar Davids. De strijd over geld, macht, aanzien en respect is ontstaan bij Ajax maar wordt uiteindelijk binnen Oranje uitgevochten.
De bovenmeester greep terug op zijn vaste kern, de al wat oudere spelers Blind, Bergkamp en De Boer. Met hen nam hij het tactisch lesrooster door, tot ergernis van de donkere spelers. Een nieuwe generatie was opgestaan, vonden zij, maar de oude kreeg nog steeds de macht.
Aanvoerder Danny Blind is Hiddinks vertrouweling tijdens het toernooi en staat als klasse oudste bovenaan in de pikorde.
Guus Hiddink voelt in de aanloop naar het tweede groepsduel tegen Zwitserland dat er iets broeit in de klas, maar weet nog niet precies wat. In die wedstrijd keert Blind terug in de basis ten koste van Davids. In de ogen van de donkere spelers het zoveelste bewijs dat Hiddink ‘zijn hoofd in het achterste van sommige spelers steekt’, zoals Davids na het duel zou verkondigen. Hij wordt naar huis gestuurd. Taument zou later zeggen, dat les die je uit 1996 kunt trekken is dat je kleine dingen direct moet oppakken. Anders gaat het borrelen, net zo lang totdat het een vulkaan wordt.

De les
Die klassenstrijd lijkt al jaren achter de rug. Hiddink zou moeten leren van de geschiedenis. Taument heeft dat goed verwoord. De meester, iets ouder geworden, begon vol goede moed aan een nieuw klusje met zijn klasje.
Het rondootje lukt hem niet meer, twintig jaar na dato. Maar hij wordt nog wel gedold.

Het bereiken van het doel, het EK 2016, is ineens een ander verhaal geworden. Heeft Hiddink nog wel “de wil om te overleven”?
Het kan zomaar verkeren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *