Interview met Feyenoord-icoon Ben Wijnstekers

Mister Feyenoord heeft een goed gevoel op Schouwen-Duiveland

Iedereen in Nederland kent het ‘Hand in hand’ van Feyenoord en ‘Geen woorden maar daden’. De enige echte originele versie van misschien wel het bekendste clublied van Nederland knalt door de kantine van de voetbalclub MZC’11 uit Zierikzee. Het “You’ll never walk alone” van Liverpool komt aardig in de buurt van het clublied met een hoog kippenvelgehalte.

Wijnstekers

Wijnstekers deelt de laatste handtekeningen uit, gaat op de foto en blijft lachen. “Mister Feyenoord” heeft een heerlijk soccer camp achter de rug als hij de hand schudt van wethouder sport Ad Verseput van de gemeente Schouwen-Duiveland.
Hij blaast even uit, want de zomerperiode hakt er aardig in met een serie aan soccer camps. Zierikzee is in deze reeks de enige locatie in Zeeland, met deelname van binnen en buiten de provincie.
De Feyenoord-delegatie heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar enkele dagen de tenten opgeslagen op Sportpark Den Hogen Blok, waar 64 jonge voetballertjes met plezier het voetbalspelletje beleven. Onder leiding van hét gezicht van Feyenoord Soccer Schools, oud-aanvoerder Ben Wijnstekers.

20150818-IMG_2307

Ben Wijnstekers kan met recht een clubicoon van Feyenoord worden genoemd. Tussen 1976 en 1988 speelde hij onafgebroken in het rood witte shirt, waarvan vele jaren als aanvoerder van het elftal. Wijnstekers maakte onderdeel uit van het succesvolle Feyenoord van 1984, dat het seizoen destijds afsloot met het winnen van de dubbel. Als gevolg van zijn indrukwekkende prestaties in De Kuip ontwikkelde de populaire “Bennie” zich al snel tot international, wat hem het uiteindelijke aantal van 36 interlands in het Nederlands elftal opleverde.
Bijzonder is dat Ben Wijnstekers ver na afloop van zijn actieve carrière nog altijd verbonden is aan Feyenoord. Niet alleen is de voormalig aanvoerder ambassadeur en gastheer in het stadion op wedstrijddagen. Hij mag zich hoofdtrainer noemen van Feyenoord Soccer Schools. Voor de deelnemende kinderen is het een bijzondere eer om training te krijgen van de succesvolle oud-speler van Feyenoord, die met zijn rijke voetbalervaring de uitgelezen persoon is om hen van alles bij te brengen op het gebied van inzicht en techniek.

Om de kwaliteit van Feyenoord Soccer Schools te waarborgen wordt gewerkt onder auspiciën van de Feyenoord Academy, de succesvolle jeugdopleiding van Feyenoord. Deelnemers aan alle programma’s en activiteiten worden op dezelfde manier getraind als de jeugd in de opleiding van de club. Vandaar de slogan “trainen op de Feyenoord manier”.
Daarbij staat het plezier in het voetbal voorop, ongeacht het niveau of de club waarvan de deelnemers lid zijn. Uiteraard zijn alle trainingsvormen erop gericht dat alle deelnemers daadwerkelijk stappen vooruit gaan maken in hun ontwikkeling als voetballer.

Wijnstekers deelt zijn ervaringen met de sportwethouder, die ook al wat talent heeft zien rondlopen.

Vakantiegevoel
In de kantine van MZC’11, de fusieclub van de verenigingen MEVO en Zierikzee, prijken de namen van voetballers die vanuit Zierikzee het betaald voetbal zijn ingestapt en nu nog als trainer actief zijn, zoals Adrie Koster en Peter van Vossen.

Met kleine letters kan daar de naam van Kelvin Neijenhuis worden toegevoegd. In augustus 2014 valt de getalenteerde voetballer op tijdens het soccer camp in Zierikzee bij Ben Wijnstekers. Kelvin is intussen geselecteerd en mag aantreden bij Feyenoord-onder-8. Hiermee is de Zierikzeese voetballer de jongste speler ooit die vanuit MZC is ingestroomd bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO). De website van de club meldt met trots dat Kelvin al aardig ‘eigen’ is op het trainingscomplex Varkenoord. Trainers en staf van de Rotterdamse club informeren regelmatig naar de Zeeuwse bolussen.

20150818-IMG_2319

Het klinkt de wethouder als muziek in de oren, hij is een fervent supporter van de club uit Rotterdam-Zuid en al snel ontstaat het “wij”-gevoel in het prettige onderonsje. Ad Verseput was zelf actief voetballer voor de SV Renesse. Het veld van deze club aan de Laone leent zich regelmatig als prima trainingsaccommodatie voor betaald voetbalclubs om hier hun zomerse voorbereiding op het nieuwe seizoen af te werken. Profclubs weten Schouwen-Duiveland ook te vinden voor oefenwedstrijden, in Burgh-Haamstede, Brouwershaven en Zierikzee. Maar vooral in Bruinisse.

Sportpark Den Hogen Blok heeft een facelift ondergaan. Het hoofdveld is voorzien van kwalitatief
hoogwaardig en duurzaam kunstgras van het “coolplay” systeem. Dit betekent dat het veld wordt voorzien van een laag kurk om de speltechnische eigenschappen hoog te houden en geuroverlast te vermijden.
Het is duidelijk een toegevoegde waarde en geeft nog meer kleur aan het sportieve plaatje van de Sportboulevard aan de Lange Blokweg in het verlengde van de komst van het naburige gloednieuwe sportcentrum. Deze ontwikkeling is de kroon op het scala aan sportvoorzieningen waarin de gemeente de laatste jaren heeft geïnvesteerd. Wijnstekers luistert met belangstelling naar de uiteenzetting van de wethouder hoe sport en bewegen op Schouwen-Duiveland gefaciliteerd wordt.

Ben speelde vorig jaar nog op de oude (natuur)grasmat in Zierikzee met helden van weleer, zoals Houtman, Stafleu, Hoekstra en Blinker, in de formatie van oud-Feyenoord voor de BAS-Stichting.

Op 5 september 2015 opende hij, samen met wethouder Verseput, het totaal gerenoveerde hoofdveld van het Sportpark. Met het verrichten van de aftrap voorafgaande aan de eerste competitiewedstrijd van de hoofdmacht van MZC’11.
Het blad Wereldregio kopt: “Wijnstekers opent kunstgrasveld MZC’11”. De weekkrant op Schouwen-Duiveland draagt deze naam vanuit het principe: “we leven in een wereldregio”.

Wijnstekers heeft ruimschoots de weg naar deze wereldregio gevonden. Hij omschrijft het als “een totaal andere wereld, vooral als het zonnetje schijnt”. En ook: “In de avond is het rustig in Zierikzee, waar het goed eten is.”

Vanuit Rotterdam ervaart hij een sterk vakantiegevoel, zodra hij de Grevelingendam over rijdt. Hij komt dan ook graag deze kant op. Dat geldt ook voor andere oud-spelers van Feyenoord, van wie bekend is dat ze een stekje hebben gevonden op een vakantiepark in deze regio, sommigen voor even, anderen voor een vaste periode.

BAS-Stichting
Ben Wijnstekers heeft nog een reden om naar Schouwen-Duiveland af te reizen. Hij is ambassadeur
van de BAS-Stichting.
Bas van den Ouden uit Zierikzee overleed op 9 jarige leeftijd. Zijn ouders Annita en Rob hebben deze stichting opgericht. De stichting wil nu geld inzamelen voor onderzoek naar de chronische ontstekingsziekte waaraan hun zoon overleed. Door bij evenementen of activiteiten aanwezig te zijn en uitleg te geven hopen zij dat de ziekte bij meer mensen bekend wordt.

Een andere ambassadeur is oud-Zierikzeeënaar Peter van Vossen, die na zijn actieve profvoetbal carrière (31 interlands) nu trainer is van Fortuna Sittard. Hij verzorgde in Zierikzee een geslaagde clinic voor de Stichting, waaraan bijna tachtig kinderen hebben deelgenomen.

Met Wijnstekers heeft de stichting een warme persoonlijkheid gevonden die actief wil zijn om BAS nog meer bekendheid te geven en geld bijeen te brengen. De band met Schouwen-Duiveland wordt op deze manier verstevigd.

Want Schouwen-Duiveland was de opmaat voor de victorie in het seizoen, dat eindigdAfbeelding 5e in het landskampioenschap van 1984. In Bruinisse, op het toenmalige sportterrein aan de Boomdijk. Het mosseldorp stroomde vol om de ploeg te bewonderen die dat jaar Johan Cruijff en Ruud Gullit in de gelederen had. Het tochtje met een mosselkotter maakte onderdeel uit van het programma, dat vooraf ging aan de traditionele Visserijdagen in juli. De boten met het kenmerk van BRU op de boeg staan Wijnstekers nog vers in het geheugen. Ook de mannen van oud-Feyenoord zetten deze traditie graag voort bij wedstrijden in deze regio.

Oester
Ben Wijnstekers is ook op een andere manier “binnen” gehaald op Schouwen-Duiveland. Dat leverde voor hem een hernieuwde kennismaking op met een schip uit de Bruse vloot, ditmaal de BRU-11, die de eerste sleep platte Zeeuwse oesters boven water haalde.
Tijdens de officiële opening van het oesterseizoen werd hij vorig jaar als nieuw lid “geïntroniseerd” van het Gilde van de Vergulde Oester, een exclusief en internationaal gezelschap prominenten die allen de oester een warm hart toedragen. Zij zijn ware ambassadeurs van de oester.
Met ieder jaar een ceremonie waarbij het oestersteken en beoordelen van de smaak centraal staan. En men ook in Zierikzee voor anker gaat.

Voor de liefhebber: De oestervisserij gebeurt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, waarbij ongeveer 30 bedrijven betrokken zijn die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters worden gevist met een ‘kor’, een speciaal net dat de oesters van de bodem schept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden vooral verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt.

Veelvuldig ambassadeur
Ambassadeur van Feyenoord, van de BAS-stichting Zierikzee en van een typisch Zeeuws product, de oester. Een bijzondere combinatie die de band met Schouwen-Duiveland glans geeft.

Mister Feyenoord heeft in de loop der jaren een goed gevoel gekregen bij zijn activiteiten in:“deze geweldige omgeving”.

7 september 2015
Tekst: Joop van der laan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *