Interview met nieuwslezer Harmen Siezen

Wethouder Ad Verseput van de gemeente Schouwen-Duiveland staat op een middag in augustus samen met Harmen Siezen aan de voet van het standbeeld van Jacob Cats op de Markt in Brouwershaven.
Cats en Siezen hebben zeker wat gemeen. Ze zijn geboren op Schouwen-Duiveland: Jacob Cats als de dichter des vaderlands, Harmen Siezen als de boodschapper van het Nederlandse volk.
Voor Cats lag de nadruk veelal op praktische levenslessen, vooral zijn gedichten waren didactisch. Siezen bracht op een andere toon de nieuwsfeiten uit het leven van alledag, waaruit bleek dat de lessen van Vadertje Cats niet altijd opgeld deden.

20150826-IMG_2403

Harmen telde bij zijn afscheid als nieuwslezer, na 33 jaar op televisie, maar liefst 17.000 bulletins. Als nieuwslezer was hij ook redacteur die een inbreng had in de samenstelling van een bulletin en daarvoor ook berichten schreef en film (video) monteerde.
Tijdens zijn actieve loopbaan als nieuwslezer, maar ook daarna coachte hij nieuwspresentatoren en verslaggevers bij verschillende regionale omroepen in het hele land. Hij gaf les aan de Media Academie, waar hij tijdens zijn carrière bij het Journaal zelf ook regelmatig bijschoolde om niet in routine te vervallen.
Siezen stond aan de wieg van de uitzendingen van Omroep Zeeland, in 1990. Als dagvoorzitter is zijn optreden niet onverdienstelijk. De grote publiciteit zoekt hij niet meer op.

Dreischor
Harmen Siezen is een domineeskind, zijn “kribbe” stond op een Tweede kerstdag in het voormalige ziekenhuis van Noordgouwe. Zijn vader was predikant in Dreischor, een prachtig en typisch Zeeuws ringdorp. Ook bekende mensen als Seth Gaaikema, Freek de Jonge, Annie M.G. Schmidt en Vincent van Gogh waren domineeskinderen. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen zich meer dan andere mensen verantwoordelijk voelen voor de samenleving en de maatschappij. Ze treden meer dan anderen graag op de voorgrond en willen van zich laten horen.
Dat laatste is Harmen Siezen aardig gelukt, hij was het gezicht van het NTS/NOS journaal. In 2002 presenteerde hij zijn laatste nieuwsuitzending. Zijn ingehouden gevoel voor humor was befaamd.
Siezen wordt getypeerd als de nieuwslezer die af en toe een vleugje humor liet doorklinken in de ellende die hij verkondigt. Hij is ook wel verkozen tot populairste nieuwslezer.
Het ging nooit om Harmen Siezen zelf. Hij liet pas iets van zichzelf zien in de legendarische ontbijtshows die hij samen met Koos Postema presenteerde tijdens de Olympische Spelen van 1984 en 1988.

Harmen Siezen is te bestempelen als geboren en enigszins getogen Zeeuw. Zijn vrouw komt ook van ‘het eiland’. Tijdens hun eerste ontmoeting klikte het meteen na het delen van hun oorsprong, van Schouwen-Duiveland dus.
Sinds een jaar of tien heeft hij net buiten Dreischor een zomerhuis. “Zo fantastisch! We zitten daar in een huisje midden in het vlakke land, alleen akkerbouw en boerderijen. De luchten zijn er zo mooi. Daar kan ik helemaal lyrisch van worden.”
Voor Harmen is dit het leven dicht bij de natuur. Wat hem aanspreekt op Schouwen-Duiveland is “het bewust mee maken van de wisseling van de jaargetijden”.
Voordat hij dit stekje had gevonden, verbleef hij een aantal jaren op verschillende locaties voor vakantie. Siezen blijft terug komen, vanuit zijn woonplaats in het midden van het land (146 kilometer).

Hij kent het reilen en zeilen op dit eiland. Kan zich verwonderen over de bomenkap aan de Dreischorsedijk. Wordt zo nu en dan gevraagd voor het lezen van het Kerstverhaal tijdens een concert in de kerk op de Ring waar zijn vader, in de 2e wereldoorlog, voorganger was. Als speaker bij de start van de jaarlijkse Kustmarathon (van Burgh naar Zoutelande) pakte Harmen op uitnodiging de microfoon weer op.

In het boek “De grote wijnen van De Kleine Schorre (van Hein Verhoef)” wordt Harmen Siezen prominent opgevoerd: ,,Tijdens mijn eerste bezoek aan ons zomerhuis ben ik meteen gaan kijken naar de wijngaard en werd enthousiast. Toen de wijnhoeve nog vrijwilligers kon gebruiken voor de pluk, heb ik me direct aangemeld. Ik had nog nooit ook maar één druif geplukt en had ook geen idee hoe dat moest”.
Siezen: ,,De wijnhoeve heeft mijn hart gestolen. Alles op en rond De Kleine Schorre boeit mij enorm. Het is echt geweldig wat daar gebeurt. Wat me vooral heel veel genoegen doet is de geweldige saamhorigheid binnen zo’n plukploeg. Mensen die elkaar vaak niet of nauwelijks kennen, uit alle geledingen van de samenleving, vormen dan ineens een vrolijk en hecht team. Het is mooi om daar bij te horen. En er komen steeds meer vrouwen bij, dat maakt het gezellig.”

20150826-IMG_2383

Vanaf 2008 wordt op De Kleine Schorre in augustus het wijnfeest gehouden en Harmen Siezen is vaste gast. Met meer dan 4000 bezoekers is het uitgegroeid tot een belangrijk jaarlijks evenement op Schouwen-Duiveland. Met alle activiteiten die je erbij kunt bedenken, van proeverijen, muziek, tot de kroning van de wijnkoningin.
De Kleine Schorre mag zich de grootste wijngaard van Nederland noemen. Op dit moment is 10 hectare beplant met wijnstokken, goed voor 50.000 flessen. Met de jongste aanplant komen daar nog eens 25.000 flessen bij. Voor de oogst worden circa 265 vrijwilligers ingeschakeld. Harmen Siezen is daar trots op en verdient er op deze manier “een flesje” bij.

Brouwershaven
Harmen Siezen heeft altijd iets met sport gehad, voetbalde ooit en fietst nog tochtje mee met de Vélocipède Club D.O.F. (Door Oefening Flink), met coryfeeën als oud Tour de France winnaar Jan Janssen, Dries van Agt en Tonny Eijk. Harmen reed klassiekers, zoals Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem.
Als hij op Schouwen-Duiveland verblijft, pakt hij zijn kilometers, met het rondje dat ook over de Bevelanden gaat.
Brouwershaven (kortweg genoemd: Brouw) past steevast in de route die Harmen Siezen aflegt, intussen wel met trapondersteuning. Een vaste stop heeft hij in de nabijheid van Vadertje Cats, historie op een voetstuk in Brouwershaven. De niet te missen aankondiging van Zeeuwse mosselen op de Brouwse terrassen kunnen Harmen niet verleiden tot het consumeren van dit Zeeuwse goud.
De Smalstad straalt iets bijzonders uit met de jachthaven in de kern van het stadje. Het gebied binnen de oude verdedigingswerken is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland.
Met zijn gastheer, wethouder Verseput, bekijkt Harmen het raadhuis dat vanzelfsprekend valt onder deze beschermde factor.
De verderop gelegen imposante Grote of Sint Nicolaaskerk kent Siezen van de opening van een tentoonstelling van Russische iconen. “Geheel in de lijn van het beroep van mijn vader deed ik dat vanaf de kansel”.

Dijkwater
Harmen Siezen bestempelt het gebied waar hij met de wethouder op de foto gaat kort en krachtig: “mooi”. Dit natuurgebied tussen Dreischor en Sirjansland is de jongste polder van Schouwen-Duiveland. Het Dijkwater bestaat uit een plas met zout water met lage oevers en bos. Het water is de vroegere vaargeul naar de voormalige landbouwhaventjes, zoals Beldert bij Dreischor. Een deel van de oude zeedijk heeft de verkavelingswerken van na de ramp overleefd en is nog zichtbaar. Het Dijkwater is nu vooral bekend door zijn wilde orchideeënpracht in het voorjaar en haar vele soorten vogels die er het hele jaar voedsel en rust vinden.
“De liefde voor het platteland blijf ik behouden. Ik verlang voortdurend naar rust. Naar stilte”.
Biografieën van een schrijver als Geert Mak (overigens ook een domineeskind) behoren tot de favorieten van Siezen. “Moet je je voorstellen: er woonden nog maar vijf miljoen mensen in Nederland. Die rust toen. Die ongereptheid…”. Zodra hij de Haringvlietbrug passeert overkomt hem het gevoel van rust. “Heerlijk”, zegt hij. De kinderen en kleinkinderen weten de weg naar het plekje op Schouwen-Duiveland. Vanuit de rust in de polder bij Dreischor zijn er zoveel mogelijkheden om uitstapjes te maken naar het strand, de duinen, het water.

Cirkel rond
De cirkel van de familie Siezen is rond, de band met Schouwen-Duiveland, van oudsher ontstaan, blijft bestendigd. Hij is als vaste medewerker ingewijd in de geheimen van de Schouwse wijnen, die van oorsprong uit de Franse Elzas komen.
Na het afscheid van het Tv-scherm is Harmen Siezen dus uit een ander vaatje gaan tappen.
Op Schouwen-Duiveland, zijn geboortegrond. Een aanrader, die smaakt naar meer.

26 augustus 2015
Tekst: Joop van der Laan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *