Presentatie kustmarathonmeeting 2015

kustmarathon-3

In het gemeentehuis van Veere, in Domburg, mocht ik op 10 september de marathonmeeting presenteren. Een gevarieerd programma met interviews met gedeputeerde Jo-Annes de Bat, met Miriam van Reijen (sport en voeding). Ook de leden en begeleiding van het 3mteam kwamen aan bod, lopers geselecteeerd uit de deelnemers die speciale begeleiding krijgen. Diana Schuit presenteerde een sportmodeshow. De sponsors waren aanwezig met een expo.
De meeting stond in het teken van de 13e editie van de Kustmarathon op 2,3 en 4 oktober a.s.
Tot slot van de avond nog een zelf geschreven en gesproken column.

Zelfreflectie

Een gesproken column.

Deze is vers van de pers. Mijn inspiratie ligt in het afgelopen weekend en begon op zaterdagmiddag, ergens op een voetbalveld op Schouwen. Bij een Zeeuwse voetbalderby. De assistent scheidsrechter van dienst, gestoken in een fraai maatpak, sprak me na afloop aan. Of hij de wedstrijdbeelden doorgestuurd mocht krijgen die wij met Omroep Zeeland hadden gemaakt.

Hij had het nodig, “voor zelfreflectie”, zei hij. Ik gaf hem het advies, de voetbalkantine binnen te stappen en de vraag daar te stellen, de vraag hoe hij het die middag had gedaan. Gratis en voor niks komen de ongezouten meningen, want de man in kwestie is hoe dan ook op zaterdagmiddag altijd en overal de Kop van Jut.
Er is altijd een verschil in interpretatie tussen de buitenstaander dienaar jou kijkt of dat hoe je naar je zelf kijkt.

Over zelfreflectie gesproken. Het kwam in hetzelfde weekend ongenadig op tafel. De spelers van het Nederlands voetbalteam denken dat ze goed zijn maar dat zijn ze niet meer.
“Ze hebben een totaal verkeerd zelfbeeld” roepen en schrijven alle deskundigen in koor.
Maar hoe krijg je nou zelfbeeld en de manier waarop je de sport beoefent in harmonie? Talent is er wel maar niet genoeg voor de succesvolle uitvoering. Dan zullen andere krachten moeten worden aangesproken.

Kijken naar jezelf, weten wat je kracht is, weten wat je mogelijkheden zijn. Kijken naar wie je bent, wat je doet en vooral hoe je dat doet.
Dat is belangrijk genoeg om te weten als je ergens aan begint, aan de Kustmarathon bijvoorbeeld.
Wat stel je zelf als doel? Wat anderen van je verwachten of ken je jezelf goed genoeg om te weten of je aan die verwachtingen kan voldoen. Maar vooral aan je eigen doel.

Ga je straks in het juiste startvak staan in Burgh, voordat de klok twaalf slaat? Binnen de drie uur, of meer realistisch hoop je binnen 4 uur te finishen?
Ga je voor het uitlopen of ga je werken aan een snelle tijd?

Hou de spiegel maar voor en wees eerlijk tegen jezelf.
En blijf onderweg vooral jezelf de spiegel voor om te weten of alles nog klopt.
Misschien een idee om bij elke verversingspost werkelijk een spiegel te hangen. Zou je dat doen na de eindstreep, dat schrik je misschien van jezelf of ben je stom verbaasd, verwonderd dat het gelukt is.
Kijken in de spiegel na het voltooien van de marathon. En dan beoordelen of je dezelfde nog bent als voor de start.

Over zelfreflectie gesproken: een wandelaar in spe sprak mij deze week aan, hij vroeg of er stempelposten zijn bij de wandelmarathon. Ik keek hem vragend aan.
Hij meldde dat zijn oefenlimiet op dit moment ligt op maximaal 25 kilometer en hij voorziet dat de 42 kilometer niet gehaald zou worden. Goede zelfreflectie dus, maar nu komt het: hij overweegt tussentijds een taxi te nemen.

Beste man, het doel heiligt niet alle middelen. Je houdt jezelf dan echt voor de gek.

Mijn tegenvraag aan hem was dan ook:
Durf je in de spiegel te kijken nadat je in Zoutelande de finish passeert en het publiek voor jou applaudiseert?
Doe aan zelfreflectie man, je hebt nog 21 dagen !!

Tenslotte een hart onder de riem voor deze man en alle deelnemers in het eerste weekend van oktober, zoals onze eerste Zeeuwse bondscoach opriep, direct na zijn aantreden: Luctor et emergo.

Domburg, 10 september 2015
@Joop

kustmarathon1

kustmarathon2

kustmarathon-4

Met dank aan: www.tinekeboerfotografie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *