Sportlaan 12 aflevering 10 juni 2014

Koppie erbij

Marjan

De naam “De Woeste Kop” heeft een ruige lading en is ontleend aan de geschiedenis van mosselvissers en handelsschepen die ooit de Braakman moesten ronden. De golfvereniging die in dit recreatiegebied werd opgericht draagt met verve deze fraaie naam. De Woeste Kop staat per definitie niet synoniem voor de beoefenaars van de golfsport. Vooral de jeugd wordt klaar gestoomd om dit edel tijdverdrijf met zorg onder de knie te krijgen. Door Marjan Verbunt, uit Hulst.

Statisch

Verbunt (68) speelt zelf golf in competitieverband bij de dames senioren van De Woeste Kop, uit Axel. Dat Marjan dit 20 jaar geleden voor mogelijk had gehouden lag niet in de lijn der verwachtingen. Na haar activiteiten in het tennis en hockey maakt ze de switch naar de baan met de 18-holes. Daar waar de bal eerst wat korter werd geslagen, moest zij nu het vizier een stuk verder richten. Deze sport vond ze eigenlijk te statisch, nu voelt ze zich thuis in de wereld van concentratie en techniek. De golfsport heeft in haar ogen ten onrechte het stempel van elitesport: “Dat is niet het geval, zeker niet bij De Woeste Kop”.

Plaatje

Haar ervaring brengt ze met plezier over op de jeugd. Marjan verzorgt de theorie van het golfen en dat is haar op het lijf geschreven. Om de regels levend te houden maakt ze gebruik van ezelsbruggetjes. Vooral eerst goed laten zien hoe fout het kan gaan, wekt de nodige hilariteit.
Het effect van deze methode is dat de kinderen het absoluut niet vergeten. “Bij golf ben je jouw eigen scheidsrechter”. Om alles beeldend te maken gebruikt Marjan de methode van plaatje, praatje, daadje. “Eerst de theorie en dan de baan op, dan gaat het leven.”

Heksenkring

De kinderen houden het koppie erbij met de theorie van Marjan en de techniektraining van de “pro”. Hoewel een enkeling zich tijdens de les kan vergeten in het mysterie van de heksenkring. Die even de aandacht trekt boven de taaie kost van de rode, gele en witte palen. Eerst een foto van dit paddenstoelenspektakel, dan verder met het vast obstakel. De aanpak van Marjan werpt vruchten af. Op de baan zitten de regels in het koppie. Dat voorkomt dat je niet te grazen wordt genomen en overgeleverd bent aan strafslagen. Dat geeft een kick!
De garantie voor het spelplezier ligt in de golfregelles, volgens het boekje van Marjan. Een leermeester met kennis van de juiste golfslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *