Sportlaan 12 aflevering 30 juni 2014

Recht op scheids

Ko

Deze scheidsrechter kijkt vanuit zijn vaste stoel in Terneuzen met gekleurde bril naar het WK-voetbal in Brazilië. Vooral naar het doen en laten van zijn professionele collega´s die een spuitbusje met spray uit de hoge hoed toveren.
De bedoeling is om bij vrije trappen aan te geven waar de ‘muur’ moet komen te staan. De thuis-scheids in kwestie, Ko Heule, juicht toe dat de vanishing spray zo effectief is. Ko fluit zelf nog zonder holster met zo´n spuitbus op de rug. Hij weet de klus in het veld wel op zijn eigen wijze te klaren.

Optreden

Het getrek en geduw in het strafschopgebied vraagt in zijn ogen om kordaat optreden. Desnoods met het geven van een penalty! De 68-jarige leidsman verbaast zich dat de hedendaagse getrainde atleten met een duwtje omver vallen. Ko heeft ruim 25 jaar ervaring als fluitist en geeft daar zijn eigen kleur aan. Hij ziet de veranderingen met de instelling van spelers en ook de dranken tijdens de rust. De traditionele thee is niet meer genoeg.

Eigen regels

Na zelf een balletje te hebben getrapt, “begonnen bij de Groe”, kreeg zijn liefde voor het spelletje een andere invulling. Met eigen regels, als de situatie daarom vraagt. Ko loste een situatie in een wedstrijd op ludieke wijze op. Na het toekennen van een doelpunt, weigerde het `gedupeerde` team af te trappen. Rest eigenlijk niets anders dan de wedstrijd te staken. Het spel werd hervat met een vrije trap vanaf de middenstip voor de scorende ploeg. “Niemand repte er meer over”.

Respect

Het toverwoord in het voetbal is respect. Hij verwacht ook respect van de voetbalbond. Vooral voor arbiters in de lagere regionen. `Die hebben ook recht op een scheidsrechter`.En dan met een knipoog naar streekgenoot en (inter)nationaal assistent-scheidsrechter Angelo Boonman: “We lopen meer afstanden dan in het profvoetbal . Daar hebben ze getrainde assistenten”. Ko zat met hem samen in de scheidsrechtersopleiding.
Hij lachte om een laag rapportcijfer, want de rapporteur bleek naar de verkeerde wedstrijd op een naastgelegen veld te hebben gekeken.

Einde wedstrijd

Een leeftijdsgrens voor scheidsrechters is Ko Heule niet bekend. Hij traint nog voor zichzelf en drinkt zijn biertje ” met mate”. Maar hij fluit voorlopig nog niet af.Dat mag Ko wel met een laatste fluitsignaal voor deze serie columns onder Sportlaan 12. Twee seizoenen lang met sportvrijwilligers die een eigen podium kregen.
Zij geven ook hun eigen kleur aan de sport in Zeeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *