Wij zijn NAC!

NAC

Het zette misschien wel de toon. De houding van Jan Jongbloed, ex-international en doelman in twee WK-finales met Oranje. Hij staat in zijn eentje, wat afzijdig, in gedachten verzonken. De jongere garde loopt hem voorbij, kent hem niet eens. Ik besluit even een praatje te maken. Hij reageert met de woorden: Wie zegt dat u mij een hand mag geven?

Ik probeer nog met mijn opmerking dat hier op het sportpark in Bruinisse, met alle respect, in zijn persoon goud van oud blinkt. Deze kwalificatie brengt hij snel terug in de juiste proporties met zijn antwoord in onvervalst Amsterdams. Dat ongeveer klinkt alsof het wat hem betreft niet meer aan de orde is omdat hij intussen een ouwe lul is. Wat op een begin van een gesprek leek, wordt onderbroken door voorbijgangers. Conversatie gesloten. Jongbloed bij NAC, heb ik iets gemist, keeperstrainer of zo?

Was het arrogantie? Als het niet zo was bedoeld dan wordt het deze avond door de club alsnog bevestigd. NAC komt in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen naar Zeeland en sluit het trainingskamp af in Bruinisse. Waar de Visserijdagen in alle hevigheid op los barsten staan. Ruim 800 toeschouwers krijgen een opstelling voorgeschoteld waaruit blijkt dat NAC de thuisclub, het publiek en sponsors niet serieus neemt. Zelfs voor joker zet.
Desgevraagd klinken slechts flauwe excuses, zoals het voorkomen van blessures en de trainer bepaalt de opstelling. De ontvangende club moet ook nog geld op tafel leggen om de heren te mogen ontvangen. De accommodatie dient aan alle voorwaarden voldoen. De rode loper uitgelegd. Wij zijn NAC.

Hoeveel mensen vinden deze club nog wel leuk na deze avond? Op facebook telt NAC 28000 likes. Dat aantal zal nu zeker niet toenemen.
Ooit had ik als Brabander van oorsprong enige sympathie voor de club uit Breda maar dat is door diverse ervaringen aardig geslonken. De club die zich de Parel van het Zuiden noemt, verliest steeds meer glans. Het zal de spelers en de club een zorg zijn. Aandacht blijft er toch wel want je speelt tenslotte betaald voetbal en dat zorgt nog steeds voor een bijzondere status. Misplaatste arrogantie, zeker op dit moment.

Hoe actief was de club met het werven van nieuwe supporters? Bij het kopen van een halve seizoenkaart, een niet-goed-geld-terug garantie. De bussen voor supporters die uit Zeeland naar NAC komen kijken. NAC was afgelopen jaren bezig met een charme offensief.

Door de kortzichtige opstelling op deze avond in Bru zet de club zich zelf onvoorstelbaar te kijk: Wij zijn NAC!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *